Glycerin je tekutá, nasládlá substance nahnědlé barvy vznikající jako upravený vedlejší produkt při výrobě metylesteru z řepkového oleje. Je chemicky úzce příbuzný propylenglykolu a může tedy jako glukoplastická látka sloužit k prevenci ketóz u dojných krav. Glycerin je velice důležitá látka pro tvorbu krevního cukru. Díky zvýšenému příjmu glukózy krátce před otelením a v prvních týdnech laktace omezuje riziko vzniku ketózy. V tomto období má kráva vysoké nároky na krevní cukr (glukózu), který je mimo jiné důležitý pro tvorbu mléčné bílkoviny laktózy.
Po otelení dochází u krav k odbourávání tukových zásob za účelem pokrytí energetických potřeb. Úplné zužitkování odbouraných tuků není možné, u krav vzniká ketóza a následně dochází k častým problémům s reprodukcí (tiché říje, cysty).
Obsahuje cca 3,5% K a 3,5% Na. Doporučená dávka 200 – 300 g na kus a den.