Sójový olej má velice příznivý poměr esenciálních mastných kyselin a představuje nejkoncentrovanější zdroj energie. Složení mastných kyselin sójových lipidů je z hlediska výživového příznivé, vzhledem k vysokému obsahu polyenových mastných kyselin, zejména kyseliny linoleové, která jako kyselina řady n-3 má význam v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Sójový olej prakticky neobsahuje cholesterol, obsahuje však poměrně vysoké množství rostlinných sterolů, které brání vstřebávání cholesterolu z krmiva v trávicím ústrojí.
Surový sójový olej patří k nejvýznamnějším zdrojům fosfolipidů, které pozitivně působí na organismus zvířat. Sójový olej má větší zastoupení esenciálních polynenasycených mastných kyselin než například řepkový olej. Sójový olej příznivě působí na činnost nervové soustavy, stav pokožky a látkovou přeměnu. Sójový olej obsahuje vitamíny a provitamíny rozpustné v tucích, betakaroten, vitamín E.